Yana kayar sürgülü kapı motoru nasıl seçilir?

Yana kayar kapı motoru seçme rehberi

Yana Kayar Kapı Motoru Nasıl Seçilir

Sürgülü kapı motorlarındaki en büyük gider yanlış seçilen motordur. Bu yazımızda motor seçmek için gözetmemiz gereken kriterleri ve detayları sunacağız.

Temel olarak kapı motoru seçme işlemi 3 ana başlıkta değerlendirilir: kapı ağırlığı, kapı uzunluğu ve tahmini günlük açılma-kapanma sıklığıdır.

Kapı ağırlığı:

Kapınızın ağırlığı hesaplanabiliyorsa kilogram olarak değerinin en azından iki katına yakın bir motor seçmek ürünün garanti süresi bittikten sonra faydalı ömür dediğimiz kullanım süresinin artmasına yaracaktır. Örneğin 400 kg bir kapı için 800 kg kapasiteli bir motor uygun olmakla beraber 2000 kg’lik bir motor kullanmak bir fayda sağlamacaktır.

Haddinden büyük motor size sadece maliyet olarak dönecek, kapı ağırlığının 2 katı kapasitede motor tavsiye etmemimizin ana sebepleri ise uzun süre kullanım, altyapı sorunları (beton çökmesi, tekerlek kopması, transmisyon milinin hasar alması vb), ilerde kapıya muhtemel yapılabilecek sac kaplama, jiletli tel ekleme gibi opsiyonlar için de pay bırakmaktır.

Kapı Uzunluğu:

Kapı uzunluğu çalışma süresi ile doğrudan alakalı ve motor kapasitesi seçilirken de gözönünde bulundurulmalıdır. Motorlar genellikle 6-7 metreden başlayıp kapasiteli 25 metreye kadar çıkmaktadır.

Örnek olması açısından 400 kg 4 metre bir kapıyla yine 400 kg 12 metre bir kapının motor ihtiyacının aynı olmayacağı aşikardır. 12 metre kapı diğer kapının 3 katı süre çalışacaktır, dayanımı buna göre belirlemek gerekir.

Kapı motoru seçerken motor kapasitesinin yanında motorun sürebildiği maksimum mesafeye de bakmanız gereklidir.

Kullanım Sıklığı:

Sürgülü yana kayar kapı motoru seçilirken yapılan en büyük hatalardan biri de kapı ağırlığının çok üzerinde motor seçilerek daha dayanıklı olacağı algısıdır. Büyük motor stabil kullanım anlamına gelmemektedir.

Yana kayar kapı motorları temelde 220 volt / 24 volt olarak ikiye ayrılmaktadır. Bütün motorlar 220 volt ile beslenmesine rağmen iç bobinleri 220 volt ve 24 volt olarak iki farklı bobin tipiyle ayrılmaktadır.

24 volt motor avantajları:

24 volt iç bobinli motorlar 220 volt gelen enerjiyi trafo ile düşürülmüş 24 volt besleme ile çalışmaktadır. En büyük avantajları:

  • Yoğun kullanıma uygundur
  • Isınma problemi yoktur veya çok çok düşüktür
  • 24 volt yana kayar motorların çoğu batarya veya güneş enerjisi sistemlerine uyumluluk sağlamaktadır.
  • Yapısı engel algılama hassasiyeti için uygundur, özellikle çocukların da olabileceği konutlar, apartman ve siteler için güvenlidir.
  • Yoğun kullanım ihtiyacı olan yerler genel olarak yüksek açma kapama gereksinimi olan çok kumandalı alanlar olduğu için kumanda hafızaları daha geniştir.

220 volt motor avantajları:

  • 24 volt motorlarıa göre bağlantı ve ayarlama daha basittir.
  • Kum, çakıl toz biriken kapılarda, endüstriyel alanlarda 24 volt sürgülü kapı motorunun sıkışma olarak algılayarak durduğu vakalarda daha düşük bir hassasiyet ile kapıyı sürerek yine de çalışmasını sağlamaktadır.
  • Motor maliyeti ve aksesuar maliyeti daha düşüktür.

Önemli not olarak: özellikle endüstriyel alanlarda kullanıma uygun hem yüksek kapasiteli hem de yoğun kullanım sunabilen Somfy Elixo 2000, BFT Icaro veya Nice Run 1800/2500 gibi 220 volt motorlar da bulunmaktadır.

Bu bilgilerden yola çıkarak kapı motoru seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurları gözeterek 220 volt mu 24 volt mu kararının verilmesi ileride çıkacak muhtemel birçok sorunu kaldıracaktır.

Bu bilgilere ek olarak hangi motor kullanırsanız kullanın aşağıdaki maddelere de dikkat etmeniz olası problem ve kazaları önleyecektir:

  1. Kapı zeminin sağlam ve düz olduğundan emin olun; düz olmayan NPU ve Transmisyon bahçe kapınızın düzgün çalışmamasına neden olacaktır.
  2. Zemin için NPU demir ve transmisyon mili kullanmaya azami önemi gösterin, transmisyon mili sürtünmeyi çok büyük oranda azaltmaktadır.
  3. Zemininizin düz ve eğimsiz olmasına çok dikkat edin. Bahçe kapısı motorlarının %90’ından çoğu 0 eğimde çalışmak üzere tasarlanmış, yükü sadece yatayda hareket ettirebilen motorlardır. Eğer eğim sorununu çözemiyorsanız özel üretim motorlar için lütfen iletişime geçin.
  4. Kapınızın altından fotosel hattı çekebilme imkanınız var mutlaka kullanın, emniyet fotoseli bağlantısı için gereklidir. fotosel bağlantısı için 4 damar saçaklı telefon kablosu veya DT8 gibi kabloları kullanabilirsiniz. Kabloyu demir veya pvc bir borunun içine koyarak taşıman ileride yaşanabilecek kablo arızalarında hattı rahat değiştirmenize yardımcı olacaktır.
  5. Kapınızın kullanılmayan kuyruk kısmının yeterli olduğundan emin olun, çok kısa veya neredeyse tamamen kuyruksuz kapıların rüzgar veya araç çarpması sonucu devrilerek ölümlü kazalara neden olduğu yerel haberlerde görülmüştür. Ayrıca denge makaralarının da düzgünce çalıştığından emin olun.
  6. Girip çıkan araçların yüksekliğine göre gerekli görürseniz ikinci bir fotoseli seri olarak bağlayabilirsiniz. Örneğin binek araçlar için genelde 70 cm’ye konulan fotosel yerden yüksekliği 80 cm olan bir araçta işlev görmeyecektir

Firma olarak tavsiyemiz:

Saatte 20 turdan az aç-kapa yapan sürgülü kapılarda 220 volt kullanılmasının bir sakıncası olmadığı, 20 turdan daha fazla aç kapa yapan motorlu kapılarda 24 volt motor kullanılması yönündedir.

Sitemizde bulabileceğiniz normal kullanım motorlardan bazıları:

Somfy Elixo 500 – 800

Nice Rox 600-1000 ve Thor 1500

Sitemizde bulabileceğiniz yoğun kullanım motorlardan bazıları:

Somfy Elixo 500 3s

Nice Robus 400/600/1000 ve Run 1500

Sitemizde bulabileceğiniz yoğun endüstriyel yoğun kullanıma uygun modellerden bazıları:

Somfy Elixo 2000 RTS

BFT Icaro

Nice Run 1800/2500 ve 2500 Inverter

Motor seçiminde aklınıza takılan başka sorunlar var ise bu yazının altında veya iletişim kısmında bize yazabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir